Noodverlichting: Waarom het belangrijk is en wat de regelgeving zegt

Noodverlichting is een belangrijke veiligheidsvoorziening in gebouwen. Het wordt gebruikt om mensen te begeleiden in geval van een afvoer, zoals een merk of stroomuitval. In dit artikel gaan we dieper in op wat noodverlichting precies is, waarom het zo belangrijk is en wat de regelgeving zegt over het gebruik van deze verlichting.

Wat is noodverlichting?

Noodverlichting is een verlichtingssysteem dat automatisch inschakelt wanneer de stroom uitvalt. Dit systeem wordt ook wel een noodstroomvoorziening genoemd en kan bestaan ​​uit verschillende verlichting, zoals:

- Vluchtwegverlichting: dit zijn lichtgevende pictogrammen die de vluchtroute aangeven in geval van nood. Ze zijn meestal groen van kleur en worden boven deuren of in gangen.

- Noodverlichting: dit zijn lampen die blijven branden of inschakelen bij stroomuitval en ervoor zorgen dat er voldoende licht is om te kunnen zien waar men naartoe moet.

- Anti-paniekverlichting: deze verlichting zorgt ervoor dat mensen niet in paniek raken tijdens een einde. Het is zelden helder en verspreid gelijkmatig licht.

Waarom is noodverlichting belangrijk?

Noodverlichting is belangrijk in gebouwen omdat het ervoor zorgt dat mensen in het geval van een achterwaarts snel en veilig het gebouw kunnen verlaten. Het biedt dus een essentiële veiligheidsmaatregel tegen mogelijke risico's, zoals:

- Merk: bij een merk is er vaak veel rookontwikkeling, waardoor het zicht beperkt wordt. Noodverlichting kan dan helpen om de vluchtroute te vinden.

- Stroomuitval: als de stroom uitvalt kan het beangstigend zijn om in het donker te vluchten. Noodverlichting zorgt ervoor dat er voldoende licht is om veilig te kunnen vluchten.

- Ongeval: in het geval van een ongeval kan noodverlichting helpen om snel de uitgang te vinden.

Wat zegt de regelgeving over noodverlichting?

In Nederland is er wet- en regelgeving die het gebruik van noodverlichting verplicht stelt. Dit is vastgelegd in het Bouwbesluit en is bedoeld om de veiligheid van mensen in gebouwen te minimaliseren. De regelgeving is van toepassing op alle gebouwen waar sprake is van publiek toegankelijke ruimtes.

De belangrijkste regels zijn:

- In alle ruimtes die toegankelijk zijn voor publiek moet noodverlichting aanwezig zijn.

- De noodverlichting moet voldoen aan specifieke eisen, zoals de duur van de verlichting en de kleuren van de kleinere.

- De noodverlichting moet regelmatig worden getest en onderhouden om ervoor te zorgen dat deze goed blijft werken.

Tips voor het installeren van noodverlichting

Als eigenaar van een gebouw kun je het beste een specialist inschakelen voor het installeren van noodverlichting. Toch zijn er enkele tips die je mogelijk kunt helpen:

- Maak een duidelijk plan van de noodverlichtingsinstallatie. Dit moet een plattegrond bevatten met de locaties van de vluchtwegen en de noodverlichting. Het plan moet ook aangeven hoe de stroomvoorziening en de bedrading worden aangelegd.

- Overweeg het gebruik van LED-verlichting. Dit type verlichting heeft een lange levensduur, is energiezuinig en geeft een helder licht dat gemakkelijk te zien is in geval van nood.

- Test de noodverlichting regelmatig om ervoor te zorgen dat deze nog goed functioneert. Dit kan worden gedaan door middel van een testknop of een automatische testprocedure.

Conclusie

In dit artikel hebben we gezien hoe belangrijk noodverlichting is als veiligheidsmaatregel in gebouwen. We hebben ook geleerd wat de regelgeving zegt over het gebruik van noodverlichting en hoe je deze het beste kunt installeren. Als eigenaar van een gebouw is het daarom belangrijk om goed te weten wat de regels zijn en specialisten in te schakelen voor het installeren en onderhouden van de noodverlichting.